Ompelut

sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Saumuri kunnossa kotikonstein


Saumurini, Singer 14SH654, on nyt 7 vuotta vanha. Se oli ostettaessakin Singer-liikkeen mallikappaleena eli ikää vielä enemmän eikä ole vieläkään joutunut viralliseen huoltoon/korjaajalle.

Tässä sinullekin kuvitetut ohjeet, miten pidät saumurisi kunnossa kauemmin tai ainakin pidennät huoltoväliä. Harjana käy saumurin harja, pullasuti ym. Käytä öljynä ensisijaisesti koneen mukana tullutta öljyä tai sitten pienkoneöljyä. Vaikka ohjeet ovat Singerille, suurinpiirtein samoja osia on muissakin koneissa. Kaikkia kohtia ei joka kerta kannata tehdä. Huolto kannattaa tehdä esim. ompeluviikonlopun jälkeen,  kerran kuussa, varastoinnin jälkeen tai kun kone alkaa pitää kovempaa ääntä.

1. Sammuta virta. Voit pitää saumurin langoitettuna tai ottaa pois, kummassakin tavassa on etunsa. Jos pidät langat, jätä saumuroitua lankaa n. 5 cm pätkä, niin se ei mene solmuun!

2. Avaa siepparilangoituksen ovi ja harjaa pölyt harjalla joka kolosta. Varo lankoja, jos pidät ne paikoillaan. Lopuksi voit vaikka imuroida harjatut pölykasat pois.




3. Käännä yläterä väärinpäin ja harjaa sekin. Samalla näet terien kunnon. Pieniä epätasaisuuksia voi tarvittaessa teroittaa vanhanaikaisella puukonteroittimella, mutta huonokuntoiset kannattaa vaihdattaa tai ostaa itse mallin mukaan uudet.



4. Harjaa paininjalka, neulanpidin ja neulat.



5. Avaa sivupaneeli ja harjaa vielä näkyvät pölypallerot pois. Imuroi tarvittaessa.




Sitten liikuta käsipyörästä eteenpäin ja katso mitkä osat liikkuvat koneen sisällä. Laita niihin öljytipat ja pyöritä pyörää, niin öljy voitelee koneistoa. Sulje sivu. 





6. Pyöritä taas käsipyörää ja öljyä lisää liikkuvia osia, neulanpidin ja siepparilankojen koneistot, ks. kuvat. Jos olet pitänyt langat, niin nyt osaat välttää langankohtia tulemasta öljytyiksi.







7. Säädä langankireys kiristimessä/levyissä nollaan/ykköseen (ja irrota lanka pinseteillä välistä).




Vedä esim. paksua villalankaa kiristimen läpi edestakaisin. Jos käytät värikästä lankaa, huomaat kuinka paljon pölyä olikaan kertynyt!

Laita ompelulanka takaisin ja väännä kiristintä, kunnes se ottaa vastaan, yleensä tällä kireydellä saa jo hyvän tikin, säädä lopullinen asento koeajossa. Tee kaikki kiristimet samoin.


8. Jos irrotit langat, langoita ohjeen mukaan järjestyksessä, yleensä yläsieppari ensin, sitten alasieppari ja sitten neulat. Ompele mallitilkku ja säädä tarvittessa kiristimiä.

Ja niin taas tuli hyvää jälkeä ja melutasokin palasi normaaliin, vaikkei tätä Singeriä koskaan hiljaa kehrääväksi voikaan kutsua! ;)




10 kommenttia:

  1. Aivan mahtavaa! Saumurin kotihuolto onkin ollut mielessä jo tovin ja tästä postauksesta on tosi paljon apua. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ohjeista :) Aloittelen vasta ja opettelen saumurin käyttöä, ostin käytettynä. Ompelukone on ollut paljon käytössä.

      Poista
  2. Ehkä tähän pitää itsekin uskaltautua. Kiitos ohjeista!

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeista! Saumuri putsattu ja terät teroitettu. Nyt kun ne sais vielä paikoilleen. ;)

    VastaaPoista
  4. ISO KIITOS!

    http://leenanlumous.blogspot.fi/2014/08/mr-saumurin-huolto.html

    VastaaPoista
  5. Kiitos tästä! :) Olen kuullut paljon huonoa tästä saumurimerkistä/mallista. Vähän hämmentää, enkä ole varma ostaisiko (alhainen hinta houkuttelee) vai en. :/

    VastaaPoista
  6. Heh! Olen itsekin odotellut, että milloin koneesta aika jättää ja pitää ostaa järeämpi peli! Mutta niin tuo vaan jaksaa surista. Jos mietit ostoa vielä, kysy kaupasta takuuta ja jos kone hajoaisi, niin varmista, että saisit rahat takaisin :)

    VastaaPoista
  7. Löysin tämän postauksen vasta nyt, ja iso kiitos siitä! Olin jo luopunut toivosta samanlaisen koneen kanssa, mutta nyt toimii taas! :)

    VastaaPoista
  8. Ihanat, selkeät ohjeet. Minulla ikivanha Singerin saumuri ja ohjekirja kateissa.
    Iso kiitos, taas toimii kone :)

    VastaaPoista